Top
Menu Luk

Asfalt – Klimaveje


LT Asfalt kommer i flere forskellige former og man ser mere og mere, at klimavenligt asfalt er noget der bliver benyttet grundet dens fordele. Der er flere forskellige komponenter i asfalten som gør at den karakteriseres som miljøvenlig.

Terpentin

En af disse er den overfladebehandling som bliver benyttet, når der pålægges ny asfalt. Her bliver den terpentin som der normalt anvendes på normalt asfalt, erstattet med vegetabilsk olie. Fordelen ved at anvende vegetabilsk olie og ikke terpentin når man pålægger asfalten er, at man undgår at udsætte naturen for de kemikalier der er i terpentinen og de medarbejdere der fordeler den, undgår at indånde de dampe som kommer fra terpentinen.

Hvad er forskellen på denne asfalt og den normale jeg kører på?

Svaret er rimelig simpelt, dog ikke for den normale bilist. Der kan anvendes flere typer asfalt som er miljøvenligt. En af de mest anvendte typer er normalt genbrugsasfalt. Grunden til dette er miljøvenligt i forhold til andet asfalt, er fordi den asfalt der anvendes, bliver genbrugt. Når dette gøres, gennemgår man den asfalt man pålægger vejen, sådan at der ikke er nogle stoffer i den genbrugte asfalt som er miljøskadelige. Derudover har det den kæmpe fordel at det sparer på ressourcerne.

Udover genbrugsasfalt ser man nye former for asfalt som også er klimavenlige. Der bliver blandt andet nogle steder anvendt asfalt, der kan opsuge store mængder vand, hvis det skulle ske, at der kom en masse nedbør. Derudover besidder denne type asfalt også en mindre modstandsevne, sådan at bilerne ikke opnår lige så stor modstand på vejene og derfor ikke udskiller lige så store mængder CO2, når de befinder sig på vejene.

Denne type form for asfalten kan være vejen frem, når det kommer til vores store vejnetværk gennem hele Danmark. Dette vil gøre det nemmere for danskerne, fordi man derfor ikke skal tænke på glatte og våde veje og yderligere ikke skal tænke på lange køer af denne årsag. Derudover vil det også være med til at reducere vores udslip af CO2 på landsplan gevaldigt. 

Hør mere om klimavenlige veje her