Top
Menu Luk

Miljørigtig Asfalt?


Videnskaben bag det velkendte belægningsmateriale er ikke videre kompliceret. Asfalt består i sin oprindelse af sten og olie. Stenene knuses og olien, med det kemiske navn bitium, bruges som bindingen i den flydende masse.

Stenmaterialet består hovedsageligt af knusning af klippegranit, hvor bitium fremstilles ved destillation af råolie. Det gør asfalten til et tilnærmelsesvist naturmateriale, hvor det skal understreges, at der typisk ingen eller få tilsætningsmidler og kemikalier er at finde i asfalten.

Genbrug af Asfalt

Grundet det store fokus på miljørigtige fremgangsmetoder er flere leverandører begyndt at benytte plantebaserede bindemidler. Vi er i Danmark kommet så langt, at der også er blevet lanceret en klimaasfalt, der reducerer CO2 udledningen.

I forbindelse med den miljørigtige tilgang i branchen, så er vi i højere grad begyndt at benytte genbrugsasfalt – også kaldet asfaltgranulat 

Genbrug af asfalt har været en del af fremgangsmåden de seneste 40 år, hvorfor statistikkerne idag peger på, at vi idag genbruger 60% af den asfalt der brydes op, til at producere ny asfalt. Det kommer bag på mange, når det forklares, at asfalt er et 100% genanvendeligt materiale. Asfaltbranchen er i denne forbindelse en af de dygtigste, når det kommer til genbrug og genanvendelse.

Asfaltindustrien bør i højere grad benytte sig af genbrug af materialer fra andre industrier. I forvejen anvendes eksempelvis ødelagte dæk som bindemidlet til de knuste sten i asfalten. Men der findes en lang række af andre midler og materialer, der kan benyttes.

Miljørigtigt Fokus

Genbrugsasfalt er dog et skrøbeligt emne, da der har været flere sager, hvor den miljørigtige tankegang har resulteret i genbrug af forurenet asfalt. Den ellers korrekte fremgangsmåden er dermed miljøskadende, hvilket kan skabe en barriere for fremgangen i asfalt-branchen. Det handler her om, at leverandør og asfaltfirma sørger for at udpensle den indsats de implicerede gør for at sikre miljøet mod den skadelige del af genbrugsasfalten.

Innovativt Modsvar

Flere asfaltvirksomheder er som et innovativt modsvar begyndt at anvende genbrugsasfalten som en form for opgraderet genbrugsstabil. Det skal i denne forbindelse forståes, at genbrugsasfalten benyttes som det stabiliserende lag, der lægges under den øvre belægning.

Belægningen finder du i dag, stort set alle steder, hvor færdsel finder sted. Asfalten giver her et fast og stabilt underlag, som ikke kun gavner biler og tungere køretøjer, som veje, havne, p-pladser, gader, veje, p-pladser, lufthavne. Det gælder også legepladser, boldbaner og andre aktivitetsområder.

LT Asfalt fortæller dig gerne om mængden af genbrug, og vi sørger for at tilpasse asfalten til lige præcis det projekt du ser for dig. Vi informerer og rådgiver ganske gratis, og hvis du har brug for, at vi kigger på billeder, der beskriver din case, så skal du heller ikke betale for den del.

Ring og hør mere og tilgang, omfang og pris.

Få mere info om miljørigtig asfalt her